Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adventi koszorú

 

Hozzávalók:

 

- 50 dkg liszt

- 2,5 dl tej

- 5 dkg élesztő

- 3 tojássárgája

- 1 tojásfehérje

- 10 dkg margarin

- 8 dkg kristálycukor

-1 csomag vaníliáscukor

- 1 citrom reszelt héja

- pici só

 

Töltelék:

 

- 25 dkg mák vagy dió

- 15 dkg cukor

- 2,5 dl tej

- 5 dkg morzsa

- 8 dkg mazsola

- 1 pohárka rum

- 1 vaníliáscukor

- citromhély

- csipetnyi fahéj

 

Langyos vízben, kevés liszttel elkeverjük az élesztőt, megszórjuk liszttel, langyos helyen 30 percig kelesztjük. A többi lisztet tálba átszitáljuk, beletesszük a kovászt, belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét, sót, citromhélyat, vaníliáscukrot. Jól kidagasztjuk, langyos helyen fél óráig kelesztjük.

  Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet felfőzzük a cukorral, levesszük a tűzről, még forrón beletesszük a mákot vagy diót, zsemlemorzsát, vaníliáscukrot, citromhéjat, a rumba áztatott mazsolát, fahéjat. Jól összekeverjük és kihűtjük. Ha híg, zsemlemorzsát adunk hozzá.

  A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, háromfelé osztjuk és három téglalapot nyújtunk belőle. A tölteléket háromfelé osztjuk, egy-egy csíkban a tésztára tesszük és rudakat sodrunk. A három rudat összefonjuk, mint a fonott kalácsot.

  Egy gáztepsit kizsírozunk, közepébe állítunk egy 10-12 cm átmérőjű fazekat vagy bögrét és a megfonott kalácsot köréje tekerjük, tojássárgájával megkenjük és 45 percig állni hagyjuk, 180 fokon 50 percig sütjük, rácsra borítjuk és kihűtjük.

  A közepébe egy almát teszünk, beleszúrunk egy gyertyát, kis fenyőággal díszítjük, tobozt, diót, mogyorót is szúrhatunk rá, végül egy szép szallaggal átkötjük egy helyen a koszorút.

  Igazi ünnepi asztaldísz és még fogysztható is.


Jó étvágyat ;)