Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kapusznyík

 

Kapusznyík


Hozzávalók:

Töltelék

1.5 kg fehér káposzta

1 evőkanál cukor

25 dkg füstölt szalonna

csipetnyi őrölt fekete bors

Tészta

1 kg liszt

2 tojás

10 dkg olvasztott zsír

10 dkg élesztő

1 csapott evőkanál só

10 dkg élesztő

6-7 dl tej

 

Elkészítés:

Kovász készítés

Két deci langyos tejben fölfuttatunk egy evőkanál cukrot, és 2-3 evőkanál lisztet keverünk hozzá, közben megkérünk valakit segítségül, hogy morzsolja bele az élesztőt.

Ha sikerül akkor kovász lesz :) Ha nem akkor nem kovász

Készítményünket a maradék liszt közepébe öntjük, összegyúrva 20 percig huzatmentes helyen pihentetjük .

” Míg állni látszék az idő”, de a kovász és mi nem állunk ;)

Nekilátunk a töltelék elkészítésének.

Mivel nagyon babrás megkérünk egy szomszédot, reszeljen le másfél kiló káposztát.

25 dkg kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára sütjük, a pörcöket kivesszük, egy evőkanál cukorral karamellezzük.

Még nem esszük meg   :)

A lereszelt káposztát rátéve elkezdjük pirítani.

A kisütött pörcöket sok borssal csak a végén keverjük bele.

Ekkor kirohanunk magányos tésztánkhoz, és nagy erővel gyúrni kezdjük.

Belekerül a tojás, az olvasztott zsír, és a tej és addig birkózunk vele amíg a kézről és az edény faláról könnyen le nem válik.

 

Kicsi korongokat formálunk és a tölteléket középre helyezve púpos formára zárjuk .

Most jön a meleg, a tepsi , majd tojással kenegetjük a tetejét.

Aranybarnára sütjük a ( lehetőség szerint Kemencében) kapusznyikákat.

Kézzel lehet enni, melegen csak ötöt szabad egyszerre ;)

JÓ ÉTVÁGYAT