Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lekváros batyu

 

Hozzávalók:


- 1 kg liszt

- 30 dkg zsír

- 30 dkg tepertő

- 2 dl tejföl

- 4 dl tej

- 5 dkg élesztő

- pici cukor

- 2 db tojás

- szilvalekvár

- só, törött bors


  Először elkészítjük a kovászt: a tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, 10 dkg liszttel, pici cukorral összedolgozva langyos helyen megkelesztjük. A visszamaradt lisztet tálba púpozzuk, ebbe ütjük a tojásokat és közé keverjük a sót, 10 dkg zsírt, a tejfölt meg az idő közben megkelt kovászt, összegyúrjuk és hűtőszekrényben pihentetjük.

  A tepertőt ledaráljuk, összekeverjük a visszamaradt zsírral, csipet sóval és törött borssal, és egy fél órát pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk és rákenjük a tepertőt. Összehajtogatjuk, fél órára a hűtőben pihentetjük. Ezután újra hajtogatjuk, pihentetjük. Végül 1 cm-re kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, mindegyikre szilvalekvárt rakunk, a négy sarkát jól összenyomjuk a közepén. A tetejét tejjel megkenve megsütjük.

  (Ne féljünk a bors és a lekvár párosításától, különleges ízt ad.)

 

 

Jó étvágyat ;)